Makale & Formül

Ağız İçi Preparatları - Gargara

05-12-2016

Agua timolada - Sulu Timol Çözeltisi

Değerli Meslektaşlarım bu hafta ıspanyol Milli Formüleri’nde yer alan ve antifungal aktivite gösteren fenolik yapılı bir antiseptik madde olan Timol’ü beraberce inceleyeceğiz.

Formül;

Rp.

Timol                        100 mg

Alcohol 960                   2 g

Glicerina                      2 g

Agua destilada csp.   100 g

Formülde yer alan maddeler;

ızopropilmetakrezol- Acido timico- Thymol- Thymolum- Timolo [FU];

Timol keskin kekik kokulu renksiz, çoğu zaman iri kristaller veya kristalize toz halinde bulunur. ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre erime dercesini 48-52°C arasındadır. BP'ye göre çözünürlükleri: Suda çok hafif çözünür; alkol ve eterde çok çözünür; uçucu ve sabit yağlarda serbestçe çözünür; gliserol'de az çözünür; alkali hidroksitlerinin seyreltik çözeltilerinde çözünür. Timol hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır.

Fenol'den daha etkili olmasına karşın, sudaki çözünürlüğünün az olması, daha iritan olması ve proteinlere karşı duyarlığı nedeniyle kullanımı sınırlıdır. Timol ağız sularında ve gargaralarda koku giderici olarak kullanılır. Ayrıca, kontriritan ve antiseptik etkisi nedeniyle topikal olarak bazı deri hastalıklarında da yararlı olur. Deri hastalıklarının tedavisinde timol iyodürden de yararlanılır. Timol soğuk algınlığı, öksürük ve çeşitli solunum yolu hastalıklarında kullanılan preparatların bileşiminde diğer uçucu maddelerle birlikte yer alır. Antioksidan olarak halotan, trikloretilen ve tetrakloretilen'e %0.01 oranında katılır.

Timol antiseptik ve dezenfektan etkisini bakteri ve fungusların sitoplazma membranının permeabilitesini artırarak gösterir. Böylece bakterisid ve fungusid etki yapar. Timol topikal olarak uygulanır.

Glicerol- Glycerine- Glycerol 85%;

çözücü, taşıyıcı, koruyucu ve viskozite artırıcı özellikleri nedeniyle kullanılır. önemli bir nemlendirici ajandır. Gliserin berrak, renksiz veya çok açık renkli, higroskopik, şurup kıvamında, kokusuz ya da çok az kokulu ve tatlı lezzeti olan bir sıvıdır. Su ve alkolle karışır; asetonda hafifçe çözünür; pratik olarak kloroform, eter, sabit yağlar ve esansiyel yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltilerinin pH'sı turnusol'e karşı nötr reaksiyon verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre Oral Gliserin çözeltisi (Glycerin Oral Solution, USP) 'nin pH'sı 5.5-7.5 arasındadır. Güçlü oksitleyici ajanlar gliserinle birlikte patlayıcı karışımlar oluştururlar.

Formülün hazırlanması;

Timol, alkol içerisinde çözündürülür ve gliserin ilave edilir. Son olarak damıtılmış su ilave edilir. şeffaf bir çözelti elde etmek için yaklaşık % 1 Tween 20 ilave edilmeli kehribar cam şişe içerisinde saklanmalıdır.

Bu çözelti, sulu timol olarak bilinir.

Onikomikoz vakalarını tedavi etmek için formül;

Rp.

Timol                         %4

Choloroformo csp.    100 g

 

Formülün hazırlanması;

Timol, kloroform içinde çözülür ve sarı cam şişe içinde saklanır. Bu formül onikomikoz vakalarını tedavi etmek için kullanılır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Kaynak;

1-La Formulacion Magistral en la Oficina de Farmacia 4. Parte  valencia, 1997

2- RxMediaPharma®2016 ınteraktif ılaç Bilgi Kaynağı  

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/